21 de juny del 2011

CAMPIONAT D´ESPANYA DE CURSES DE MUNTANYA

CAMPIONAT D'ESPANYA DE CURSES DE MUNTANYA

El passat diumenge 19 de juny de 2011, a la localitat de El Sauzal (Tenerife) es va disputar el campionat d'Espanya de curses de muntanya que organitza cada any la Real Federación Española de Atletismo. En aquesta competició, a més dels títols de Campió d'Espanya de l'especialitat també hi havia en joc una plaça per al Campionat d'Europa de muntanya que s'ha de disputar el pròxim 9 de Juliol a Turquia.

Just Sociats (Avinent Manresa) presentava clares opcions a podi i a formar part de la selecció Espanyola en el pròxim Europeu, com ja va passar fa dues temporades. El vallenc Jordi Toda (FACVAC) era el primer cop que participava en un campionat d'Espanya de muntanya i no sabia en quins llocs es mouria de la cursa, en una especialitat en la que tot just està descobrint.

El circuit que havia preparat la RFEA per aquest campionat era pràcticament tot de pujada salvant, segons els organitzadors, un desnivell positiu acumulat de 1100 metres en poc més de 12km de cursa. La mitanal a la sortida era boirosa, i l'ambient a la zona de sortida era espectacular. La cordialitat entre els atletes amb més opcions al títol era exemplar i la majoria escalfaven plegats. Un cop donat el tret de sortida, i enfilant un tram inicial d'asfalt d'uns 800 metres amb un desnivell important, els favorits no van donar cap treva i van imposar un ritme infernal. Just Sociats va seguir en les primeres posicions i Jordi Toda, després de provar de seguir el ritme del grup capdavanter va veure que aquell ritme era massa elevat per ell i va optar per fer una cursa més conservadora, situant-se entre els 20 primers. El circuit s'anava enfilant per senderons del Parc Natural que serpentejaven fins al km 7 de cursa on la organització havia previst un bucle d'uns 3 km per sumar la distància exigida per la RFEA de 12km. En aquest punt, en un tram de baixada força ràpid, Just Sociats va errar el circuit i es va quedar fora de la cursa quan anava en una clara tercera posició a uns 15 segons dels primers classificats Javier Crespo i José Luís Capitan que mentenien una intensa batalla al cap de cursa, i uns 30 segons per davant dels seus perseguidors. Jordi Toda per la seva banda anava guanyant posicions, i en el bucle va aconseguir situar-se en la 15a posicio que va poder mantenir en la duríssima pujada final fins a meta. El primer en creuar la linia de meta va ser l'atleta de Cantàbria Javier Crespo, que era el vigent campió d'Espanya.

La RFEA va decidir no donar les medalles del campionat i a dia 21 de juny encara està estudiant la classificació final, ja que sembla que tot el grup capdavanter de cursa es va saltar un dels controls de pas, havent reduit els metres del circuit. A falta de confirmació oficial Jordi Toda hauria entrat en una bona 15a posició que deixava molt content a l'atleta de Valls en els seu debut en campionat d'Espanya de muntanya. L'atleta vallenc a més seria dels primers que no s'haurien saltat cap els conrols dels Jutges de la RFEA. Per altra banda, Just Sociats va acabar amb mal regust de boca al veure que se li escapava una gran oportunitat per una distracció. Pel que fa a la selecció per al campionat d'Europa de Muntanya, el seleccionador espanyol de la RFEA, que va poder seguir en persona la cursa, no hauria de tenir cap dubte en que Just va ser el tercer home més fort de la cursa, fet que hauria de permetre la seva participació a l'Europeu del dia 9 de juliol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada